Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png
 

Támogatóink:
 
nea_me_bga_w.jpg
 

Legfrissebb hírek

Fotók, videók a XV. Doni Hősök Emléktúráról
Írta: mataszheves.hu | 2015. febr. 11. sze, 06:41 | Videók |

Közel kétszáz magyar, német, francia, olasz és cseh tartalékos vett részt a MATASZ által szervezett Doni Hősök Emléktúrán. 15. alkalommal rendezték már meg a többnapos túrát az 1943 januárjában elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt hősök emlékére. Jásdi Balázs főszervező azt mondja: valós teljesítménnyel akartak tisztelegni az egykori katonák előtt.


_____________________________________________

Idén is sikerrel zárult a XV. Doni Hősök Emléktúra. Az 1943-as doni katasztrófa hősi halottaira emlékező rendezvényen immáron több mint 200 fő vett részt. A hősök előtt tisztelgő zászlóalj ünnepélyes keretek között vonult be az egri Dobó István térre.
d2.jpg
Fotó: Rácz Tünde

A II. világháborús magyar katonai hagyományőrzők vezette menetben idén is becsatlakoztak a már-már hazajáró német és olasz tartalékos bajtársaik. A túra nemzetközi jellegét tovább erősítették a cseh és francia résztvevők is, miközben hazai színekben idén első alkalommal jöttek el önkéntes műveleti tartalékosok is. Ahogy Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, az emléktúra szervezője fogalmaz, immáron zászlóaljszintű méreteket ölt az évről-évre megemlékezők száma.

Az eddigi tizenöt év legnagyobb létszámú emléktúrája pont e népszerűsége végett idén egy újítással vette kezdetét. A résztvevőket három külön kiinduló pontról elindított szakaszra bontották, amelyek mindegyikének saját útvonalat kellett bejárni, ezzel is növelve az érinthető települések számát. Már pedig a falvak és városok részéről igencsak nagy az igény arra, hogy a hagyományőrzők, aktív és tartalékos katonák alkotta egységek megforduljanak náluk és közösen gyújtsanak gyertyát, helyezzenek el koszorút az elesett hősök emlékére.

A Doni Hősök Emléktúra szakaszai az egri várban találkoztak össze. Itt a szükséges szerelvényigazítások után hosszú oszlopba sorakozva indultak meg a város fő terére. Útjuk során számtalan járókelőt nyűgöztek le, akik közül sokan a menet után eredtek, hogy kiderítsék, mi végre is masírozhatnak a régi és mai kor katonái. A Dobó István téren hamar választ kaptak kérdéseikre, hiszen az emlékőrző zászlóalj felsorakozott és egy hatalmas díszőrséget alkotva koszorút helyeztek el a hősök emlékére, a történelmi város minorita templománál.

Ezután a Szent Antal templomban ünnepi misén emlékeztek meg és imádkoztak a hajdan élt, harcolt és elesett hősök üdvözüléséért. A szentmisét követően dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője méltatta az emléktúra eszméjét és résztvevőit.

Cikk: Snoj Péter
Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/48914_teljesitettek_kuldetesuket

Fotók:
Elindult a XV. Doni Hősök Emléktúra
 
Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

XVIII. Mikulás-kupa Egri Honvéd Sportegyesület szervezésében
A 2021. december 04-én megrendezésre kerülő XVIII. Mikulás-kupára folyamatosan lehet még jelentkezni. Szervező és lebonyolító: Egri Honvéd Sportegyesület.
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport 2021.01.31.
Tartalékosok nyílt kiképzése - Eger TV
Eger egykor igazi katonavárosnak számított. A Dobó István Laktanya 2007-es bezárásáig nagyon sok alakulatnak adott helyet. A 2012-ben indult haderőreformnak köszönhetően azonban ismét vannak katonák a városban.
Köszöntőlevél – 2021. 10. 04.
Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele október 4-e, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából.
Doni megemlékezés Szentendrén
2021-ben is megrendezte hagyományos, de idén rendhagyó doni emléktúráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete (MATASZ). A Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra során megemlékezést tartottak ...
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Lenkey menetszázad
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Lenkey menetszázad Heves és Pest megyében
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Támogatóink

 nea_me_bga_w.jpg
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2022
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány