Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png
 

Támogatóink:
 
nea_me_bga_w.jpg
 

Legfrissebb hírek

Emlékmű Szajlán - Videó
Írta: mataszheves.hu | 2012. aug. 15. sze, 10:35 | Videók |

Emlékművet avattak Szajlán. A II. világháborúban 15 német katonát temettek el itt.  Aldebrőn, Erdőtelken, Kőkútpusztán, Verpeléten és Szajlán haltak meg. Az emlékművet az Alsórajnai Tartalékos Bajtársi Kör tagjai építették.

A két világháború alatt idegenben meghalt 38 szajlai katonának 93-ban állítottak emléket. Mai napig is sokan keresik hozzátartozóikat - mondta Vincze Imréné Szajla polgármestere. Kocsi László alezredes a honvédelmi minisztérium képviseletében a hősökről beszélt, azokról, akik életüket is áldozták, ha a szükség úgy kívánta. Úgy látja: a megemlékezés a két nemzet, a német és a magyar összefogását hangsúlyozza.
Az Unterfranken megyei német tartalékosok nevében dr. Werner Braun alezredes beszélt. Azt mondja: még ma is több mint egymillió német katonát tartanak eltűntnek. Az egyik feladatuk, hogy támogassák ezek felkutatását. Heves megyei barátaikkal több éve dolgoznak ezen.
- Természetesen ez az egymillió nagyon nagy szám. Csak kis lépésekkel tudunk előrehaladni a felkutatásukban. Az a célunk, hogy így minél több katonát találjunk meg, és a hozzátartozókat értesítsük
- mondja dr. dr. Werner Braun alezredes.

A II. világháborúban Sirok erőd volt, Eger eleste után ötezer német és magyar katona védte a völgyet. A Heves megyei tartalékosok két éve kutattak itt, a leírások szerint itt 15 katona sírhelyét kellett megtalálniuk. A megyében 540 német katona esett el.
Nemcsak leírások alapján dolgoztak, szemtanúkat is kerestek. Szajlán az egyik legfontosabb adatközlőjük Csabai István volt.
Az emlékművet felszentelték, majd a jelen lévő szervezetek megkoszorúzták egyrészt a 15 német katona emlékművét, másrészt az ismeretlen helyen nyugvó szajlaiak emlékhelyét. Az emlékművet az Alsórajnai Tartalékos Baráti Kör építette - a pénzt is ők adták. Egy hét alatt készültek el vele.

Forrás: http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=5600


Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

XVIII. Mikulás-kupa Egri Honvéd Sportegyesület szervezésében
A 2021. december 04-én megrendezésre kerülő XVIII. Mikulás-kupára folyamatosan lehet még jelentkezni. Szervező és lebonyolító: Egri Honvéd Sportegyesület.
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport 2021.01.31.
Tartalékosok nyílt kiképzése - Eger TV
Eger egykor igazi katonavárosnak számított. A Dobó István Laktanya 2007-es bezárásáig nagyon sok alakulatnak adott helyet. A 2012-ben indult haderőreformnak köszönhetően azonban ismét vannak katonák a városban.
Fotók a doni hősök idei emléktúrájáról, Bogács
XXIII. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA Lenkey menetszázad (2023. 01. 12-15.)
XXIII. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA Lenkey menetszázad
XXIII. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA Lenkey menetszázad (2023. 01. 12-15.)
Golyózápor zúdult a lőlapokra, pénzadományt hoztak a német tartalékos katonák
A korábbi járványos évek kihagyásai után az idén újra megteltek a lőállások a hagyományos egri Mikulás-kupán, ahol biztos kézzel tartottak célra a versenyzők.
Köszöntőlevél – 2021. 10. 04.
Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele október 4-e, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából.
Doni megemlékezés Szentendrén
2021-ben is megrendezte hagyományos, de idén rendhagyó doni emléktúráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete (MATASZ). A Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra során megemlékezést tartottak ...
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Lenkey menetszázad
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Lenkey menetszázad Heves és Pest megyében
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Támogatóink

 nea_me_bga_w.jpg
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2023
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány