Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png
 

Támogatóink:
 
nea_me_bga_w.jpg
 

Legfrissebb hírek

Rendhagyó történelmi óra a Bükk sűrű erdeiben húzódó védvonal mentén
Írta: mataszheves.hu | 2023. jan. 23. h, 05:52 | MATASZ Heves Megye |

A doni hősök idei emléktúráján egy szakasznyi résztvevő gyalogolta végig a 34 kilométeres távot.

Nyolcvan évvel ezelőtt a szovjet csapatok fokozódó támadásai közepette a tomboló hóvihar és a kegyetlen fagy tette próbára a 2. magyar hadsereg élet-halál harcot vívó katonáit a Donnál. A hős katonaelődök emlékére szervezett túra résztvevőinek most a meg-megeredő eső és a bükki ösvényeket elárasztó sár jelentett komoly kihívást.

20230112_emlekmenet_1.jpg
A tisztelgők sorfala a háború áldozatainak bükkzsérci emlékművénél
Forrás: Heves Megyei Hírlap

Az idei, XXIII. Doni Hősök Emléktúrán a német Unterfranken megyei tartalékosok csapata, a Kossuth Zsuzsanna középiskola rendvédelmi tagozatának több tanulója, az Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport és számos megyei tartalékos katona gyalogolta végig a 34 kilométeres távot.
A Lenkey menetszázad tagjai a doni áttörés 80. évfordulója alkalmával Bogácson sorakoztak fel, ahol a háromnaposra tervezett tiszteletadás szervezői – a Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány és az Egri Honvéd Sportegyesület – nevében Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, az alapítvány kuratóriumának az elnöke ismertette a Honvéd Vezérkar főnökének díszparancsát. Ebben dr. Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy úgy fogalmazott, hogy „útjuk során példaként álljon önök előtt a hazáért embertelen körülmények között, emberfeletti erővel küzdő bajtársaink emléke.”
Az eligazítást követően Munkácsi Sándor és Csendesné Farkas Edit polgármester, valamint a menetszázad tagjai mécseseket gyújtottak az 1943 januárjában az urivi hídfőnél hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett, illetve a harcokat túlélt katonák emlékére.

Másnap a Bükkzsérc–Cserépfalu útvonalon haladt a menet, majd Cserépváralján tartottak megemlékezést, melynek során a menetszázad parancsnoka, valamint Dávid Zoltán polgármester hajtott fejet a háború áldozatainak emlékművénél. A program a térségben dúló háborús eseményekről szóló előadással folytatódott, az érdeklődő fiatalok pedig a honvéd hagyományőrző Vanyó Attila bemutatója révén megismerkedhettek a fegyverfogás fortélyaival.

A menet a következő nap Felsőtárkányt útba ejtve tartott Egerbe. A Bükkben nehéz domborzati viszonyok között haladt az útjuk, miközben érintették azt az egykori védelmi vonalat, amely mentén kemény összecsapások zajlottak a német és az orosz egységek között. Az akkori harci események kutatója, a szintén hagyományőrző Mézes Tibor rögtönzött előadást tartott arról, hogy merre húzódtak az állások, hol helyezkedtek el a géppuskafészkek. Felsőtárkány előtt összetalálkoztak a Bükki Vörös Meteor Sportegyesület túrázóival, akik a váratlanul felbukkanó „harci egység” tevékenysége iránt érdeklődtek. Miután tisztázódott, hogy a katonás társaság mi célból járja az erdei ösvényeket, hosszasan elbeszélgettek a történelmi múltról. A férfiakat különösen lenyűgözték a korabeli fegyverek, miután egyiket-másikat ismerték is sorkatonai szolgálatuk idejéről.

Egerbe érve a szakasznyi létszámú csapat megállt a Kisasszony úti Hősök temetőjében, ahol ugyancsak mécsesgyújtással tisztelegtek katonaelődeik emléke előtt. Innen a túra végállomására, Egerszalókra vitt az útjuk. A záróünnepségre a katolikus templom kertjében lévő emlékműnél került sor, majd a Lenkey menetszázad tagjai a helybeliekkel együtt vettek részt az évforduló alkalmával tartott szentmisén. Megható percek voltak azok, amikor Dorkó János gitárral kísért énekével, a női és a férfikórus pedig korabeli katonadalokkal tette emlékezetessé a kegyeleti eseményt.
Ebben a faluban – mint még annyi más helyen – nincs olyan család, amelyik ne vesztett volna el egy apát, egy fiút, egy testvért vagy barátot, ne gyászolná a harctéren elesett hozzátartozóját. Smutczer Simonné ezúttal édesapjára emlékezett: számos falubelijével együtt a 29 éves Pekk István is a Don-kanyar poklába került. Neki szerencséje volt, lelkileg sérülten ugyan, de túlélte, ám hányattatása ezzel nem ért véget. Szinte azonnal málenkij robotra hurcolták, ahonnan csak jóval később szabadult.

A mécsesek lángja sok hős emlékét őrzi. A Don 200 kilométeres partszakaszának védelmére felsorakozott 2. magyar hadsereg erőállapota a téli napokra jelentősen leromlott, mivel az ellátása már alig-alig működött. Ilyen körülmények között érte a szovjet Voronyezsi és Brjanszki Front hadművelete 1943. január 12-én az urivi hídfőnél, ahol Scsucsjénél áttörték a magyar arcvonalat. A katonák a dermesztő hideg ellenére egy ideig még tartották állásaikat, majd visszavonultak.
A harcokban elesettek, illetve megsebesültek és fogságba esettek száma 125 ezerre tehető.

Cikk: Szilvás István

Forrás: https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2023/01/rendhagyo-tortenelmi-ora-a-bukk-suru-erdeiben-huzodo-vedvonal-menten

Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

XVIII. Mikulás-kupa Egri Honvéd Sportegyesület szervezésében
A 2021. december 04-én megrendezésre kerülő XVIII. Mikulás-kupára folyamatosan lehet még jelentkezni. Szervező és lebonyolító: Egri Honvéd Sportegyesület.
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport 2021.01.31.
Tartalékosok nyílt kiképzése - Eger TV
Eger egykor igazi katonavárosnak számított. A Dobó István Laktanya 2007-es bezárásáig nagyon sok alakulatnak adott helyet. A 2012-ben indult haderőreformnak köszönhetően azonban ismét vannak katonák a városban.
Gyászjelentés
Felejthetetlen halottunktól, katonai tiszteletadással, a "katonai szolgálat halottjaként" 2023. június 27-én 11.00 órakor Hajdúböszörményben búcsúzunk.
Rendhagyó történelmi óra a Bükk sűrű erdeiben húzódó védvonal mentén
A doni hősök idei emléktúráján egy szakasznyi résztvevő gyalogolta végig a 34 kilométeres távot.
Fotók a doni hősök idei emléktúrájáról, Bogács
XXIII. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA Lenkey menetszázad (2023. 01. 12-15.)
NKE felhívás
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségén történő részvételre
Köszöntőlevél – 2021. 10. 04.
Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele október 4-e, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából.
Doni megemlékezés Szentendrén
2021-ben is megrendezte hagyományos, de idén rendhagyó doni emléktúráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete (MATASZ). A Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra során megemlékezést tartottak ...
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Támogatóink

 nea_me_bga_w.jpg
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2024
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány