Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png
 

Támogatóink:
 
nea_me_bga_w.jpg
 

Legfrissebb hírek

Golyózápor zúdult a lőlapokra, pénzadományt hoztak a német tartalékos katonák
Írta: mataszheves.hu | 2022. dec. 14. sze, 06:31 | MATASZ Heves Megye |

A korábbi járványos évek kihagyásai után az idén újra megteltek a lőállások a hagyományos egri Mikulás-kupán, ahol biztos kézzel tartottak célra a versenyzők.

20221203_mikulask_szi_01.jpg
Welti Bernd tartalékos főtörzsőrmester elfogadható eredményt ért el a kispuskalövészeten
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Messziről jött ember úgy lő, ahogy tud, s arra, amire lehetősége van. Welti Bernd – az ugyancsak tartalékos katona társaival – ezer kilométert utazott Németországból idáig azért, hogy immár nyolcadik alkalommal próbára tegye magát a hagyományos Mikulás-kupán. Az egykor a légierőnél szolgáló főtörzsőrmester magabiztosan helyezkedett el a különböző lőállásokban, ahol kis- és légpuskával, légpisztollyal, távcsöves, illetve airsoft-fegyverrel tartott célra elfogadható eredménnyel.

A sorrendben XIX. alkalommal megrendezett kupa szervezői – a Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány és az Egri Honvéd Sportegyesület – nevében Munkácsi Sándor alapítványi elnök köszöntötte a résztvevőket, akik ezt követően kezdték el lukasztgatni a lőlapokat.

Az önkéntes tartalékos katonák jellegzetes terepszínű egyenruháját viselő Németh Dominika a MATASZ Pest Megyei Szervezetének színeiben versenyzett.

– Részben a szintén önkéntesként szolgáló párom, részben pedig a fegyverek iránti érdeklődésem miatt döntöttem úgy, hogy egyenruhát öltök – mondta az ülő légpisztolyos sorozat teljesítése után a fiatal szőke nő. – Általában havonta egyszer veszek részt ilyen lőgyakorlaton, most az elérhető százból 73 köregységet könyvelhettem el.

Miközben a fegyverek dörögtek, a versenynek helyet adó Kossuth Zsuzsa középiskola alagsorának egyik termét hangos gyermekzsivaj töltötte be, az apróságok vidáman élvezték egymás társaságát: rajzoltak, játszottak, kergetőztek...

– Három van jelen abból a tizenöt nagycsaládból, amelyek korábban a német tartalékosok által hozott ezereurós adományból részesültek. A 4-7 gyermekes szülők 25-40 ezer forint értékű utalványt kaptak, amit ősszel tanszerekre és iskolaszerekre válthattak be – tájékoztatott Szabóné Székely Erzsébet, a karitatív akció koordinátora.

Váradi Nikolett egy iskolás, egy óvodás és egy nemrég született gyereket nevel a párjával. Az ezzel járó kiadásokat tetézi, hogy albérletben laknak, ezért jól jött a 30 ezer forintos utalvány.

– Így a tanszerekre szánt pénzből ruhát, cipőt tudtunk venni a gyerekeknek. Hálásak is vagyunk az önzetlen támogatónknak – mondta.

Az adományozó – amint Otto Jahrsdörfer törzsőrmester, a Bundeswehr Tartalékos Szövetség Unterfranken Megyei Szervezetének külkapcsolatokért felelős tagja felidézte – egy  évtizedek óta Németországban élő magyar származású nő, aki szívén viseli a rászorultak sorsát, így támogatta egyebek között a rákos betegségben szenvedő gyermekek budapesti otthonát is.

20221203_mikulask_szi_02.jpg
Ha Mikulás-kupa, akkor Stoff Judit alkalomhoz illő öltözetben vett részt a lőversenyen
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Odahaza a német tartalékosok is rendszeresen gyűjtik az itteni partnerszervezetnek szánt adományokat.

– Évtizedeken át Hans Stegerwald volt az akció szervezője, akit sajnos két éve elveszítettünk. Lelkes támogatója volt a két tartalékos szervezet közötti baráti együttműködésnek, melynek elismeréseként korábban a Honvédelemért Kitüntető Cím 2. fokozatát vehette át a MATASZ elnökétől. Halála után a fia megkért bennünket, hozzuk el apja katonai öltözékét, hogy az itteni egyenruha-gyűjtemény részeként őrizze az emlékét – mutatta a szürke viseletet Welti Bernd, aki a fáradhatatlan karitatív tevékenységet végző katonatársa nyomdokába lépett. Mint elmondta, ezúttal is gondoltak a rászorulókra: cipőket, gyermekeknek és felnőtteknek való téli ruházatot, valamint plüssállatokat hoztak a fenyő alá.

20221203_mikulask_szi_03.jpg
Elhunyt katonatársuk fia az egri gyűjteménynek ajándékozta apja egyenruháját – mutatta Welti Bernd
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap


Időközben rendben lezajlott a lövészet, s miközben az eredmények összesítése zajlott, a Németországból, Pest megyéből, illetve Hevesaranyosról, Andornaktályáról, Novajról és Egerből érkezett versenyzők az esélyeiket latolgatták. Bár mindenki a győzelemre törekedett, abban valamennyien egyetértettek, hogy jó volt a Mikulás-kupa résztvevőjének lenni. Nem valami udvariassági formula volt hát, amikor azzal köszöntek el egymástól, hogy – jövőre veletek ugyanitt...

Szépen gyarapodtak a köregységek

Az idén csaknem hatvanan neveztek be a hagyományos Mikulás-kupa elnevezésű lőversenyre. Az érdeklődést fokozta, hogy korábban a járványveszély miatt nem lehetett megtartani a fegyverbarátok által kedvelt eseményt. Ezúttal három kategóriában tartottak célra az öt lőállásban bizonyítani kívánó résztvevők. Az összesített eredmények alapján az ifjúsági kategóriában Naszvadi Csenge, a nőknél Németh Ágnes, míg a férfiak csoportjában Rozgonyi András végzett az élen. Különdíjjal jutalmazták a vendég német tartalékosok csapatában versenyző Karl Knaup teljesítményét.

Cikk: Szilvás István

Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

XVIII. Mikulás-kupa Egri Honvéd Sportegyesület szervezésében
A 2021. december 04-én megrendezésre kerülő XVIII. Mikulás-kupára folyamatosan lehet még jelentkezni. Szervező és lebonyolító: Egri Honvéd Sportegyesület.
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport 2021.01.31.
Tartalékosok nyílt kiképzése - Eger TV
Eger egykor igazi katonavárosnak számított. A Dobó István Laktanya 2007-es bezárásáig nagyon sok alakulatnak adott helyet. A 2012-ben indult haderőreformnak köszönhetően azonban ismét vannak katonák a városban.
Gyászjelentés
Felejthetetlen halottunktól, katonai tiszteletadással, a "katonai szolgálat halottjaként" 2023. június 27-én 11.00 órakor Hajdúböszörményben búcsúzunk.
Rendhagyó történelmi óra a Bükk sűrű erdeiben húzódó védvonal mentén
A doni hősök idei emléktúráján egy szakasznyi résztvevő gyalogolta végig a 34 kilométeres távot.
Fotók a doni hősök idei emléktúrájáról, Bogács
XXIII. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA Lenkey menetszázad (2023. 01. 12-15.)
NKE felhívás
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségén történő részvételre
Köszöntőlevél – 2021. 10. 04.
Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele október 4-e, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából.
Doni megemlékezés Szentendrén
2021-ben is megrendezte hagyományos, de idén rendhagyó doni emléktúráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete (MATASZ). A Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra során megemlékezést tartottak ...
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Támogatóink

 nea_me_bga_w.jpg
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2024
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány