Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png
 

Támogatóink:
 
nea_me_bga_w.jpg
 

Legfrissebb hírek

Doni katasztrófa: az emlékműbe vésett nevek örök mementóul szolgálnak
Írta: mataszheves.hu | 2022. febr. 11. p, 09:49 | MATASZ Heves Megye |

Méteres hó ugyan nem volt, s mínusz negyven fok sem, a csípős idő és a változó terepviszonyok azonban most is alaposan próbára tették a negyven kilométeres doni emléktúra résztvevőit az előző hét végén. Őket kísérte el munkatársunk.

20220207_heolcikk_01.jpg

Az egerszalóki Pekk István 29 esztendős volt, amikor számos falubelijével együtt az egri 14. honvéd gyalogezreddel a Don-kanyarban vetették be. Mint a történelemből jól ismert, a támadó orosz túlerővel vívott ádáz csatákban egymás után estek el a hasonló korú rokonai, ismerősei. Volt, aki a karjai között halt meg. Neki szerencséje volt, hiszen túlélte a harcmező poklát, azt követően pedig a kegyetlen hidegben történő visszavonulást, de 1943 vége felé lelkileg sérülten került haza.

Hazatérve malenkij robotra vitték a túlélőt

A megpróbáltatásai azonban még akkor sem értek véget, ugyanis nem sokkal később málenkij robotra hurcolták, ahonnan aztán egy év múlva szabadult – idézte fel édesapja történetét Smutczer Simonné, aki a doni katasztrófa évfordulóján arra az ötven katonaáldozatra is gondolt, akiknek a nevét az emlékoszlop kövébe véste az emlékük előtt tisztelgő utókor.

20220207_heolcikk_02.jpg
 
Munkácsi Sándor kongatta meg az emlékharangot  Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Folytatáshoz kattintson...

Nincs olyan család a faluban, amelyik ne veszített volna el egy apát, egy fiút, testvért vagy barátot, ne gyászolná a harctéren elesett hozzátartozóját. Így van ez Felsőtárkányban is, ahová elsőként vezetett a XII. doni emléktúra keretében Egerből induló Lenkey menetszázad útja. A Covid-járvány miatt megcsappant létszámú csapat tagjai – a MATASZ megyei szervezetének képviselői, a korabeli öltözetet és fegyvert viselő honvéd hagyományőrzők, valamint a Kossuth Zsuzsa középiskola rendészeti tagozatos tanulói – a bükki ösvényeken gyalogolták végig az oda-vissza 28,6 kilométeres távot. Felsőtárkányban a falu főterén lévő obeliszknél tisztelegtek, s gyújtottak mécsest a hősök emlékére. Az első napi túrát a megyeszékhelyen zárták, ahol a Dobó téren lévő emléktáblánál koszorúztak, s hajtottak fejet az évforduló alkalmával.

Tíz kilométert gyalogolt a negyedikes diáklány is

Másnap a Rác templomnál lévő Hősök kertjében gyújtottak mécsest, majd a hagyományos katonai tiszteletadás után indultak Egerszalókra. A változatos terepen – családtagja felügyeletével – együtt gyalogolt a csapattal a tízéves Tatár Apolka, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulója is, aki a faluba érkezve büszkén újságolta, hogy gond nélkül tette meg a több mint tíz kilométeres távolságot. Rövid pihenő után koszorúzták meg a jelenlévők a két világégés katonaáldozatainak a nevét őrző emlékművet, a helybeliek nevében Varga István polgármester és dr. Tóth Katalin alpolgármester rótta le a kegyeletét.

Nyomokat hagyott a kollektív emlékezeten

Az esemény résztvevői innen a református templomhoz vonultak, ahol Varga István és Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány elnöke, a Lenkey menetszázad vezetője szólaltatta meg a kis emlékharangot. A főhajtást istentisztelet követte, melynek keretében Petró József lelkész mondott emlékbeszédet, s kérte imára a közösséget, majd Munkácsi Sándor szólt a jelenlévőkhöz.


20220207_heolcikk_03.jpg
Korabeli öltözetben és fegyverzettel meneteltek az emlékőrzők a doni emléktúrán Fotó: Hagyományőrzők

– Akkor, 1943. január ­12-én bizony elszabadult a pokol. A hatalmas túlerő ugyanis legyűrte a legbátrabbakat, s a 2. magyar hadsereg nagyrészt megsemmisült. Mindez pedig később a társadalom kollektív emlékezetén is komoly nyomokat hagyott. Ezért emlékezünk meg ma is, mint minden esztendőben, a hősök helytállásáról és kitartásáról mind a mai napig – mondta egyebek között beszédében a tartalékos ezredes.

Az emléktúra további részében az egerszalóki Borvirág férfikórus katonadalokból álló műsorát hallhatták a megjelentek, ezután pedig Dorkó János gitáron kísérve énekelte el a Makán együttes A Don kanyar felől című dalát, amelynek vissza-visszhangzó refrénje belemélyedt az emlékezők lelkébe: „A szél hordja széjjel álmunk az éjjel: megfagyott. A hóban süppedünk el. Miért jöttünk el? – már nem tudom.”

Az urivi hídfő poklában A Don 200 kilométeres partszakaszának védelmére felsorakozott 2. magyar hadsereg erőállapota a téli napokra jelentősen leromlott, mivel az ellátása már alig-alig működött. Ilyen ­körülmények ­között érte a szovjet Voronyezsi és Brjanszki Front hadművelete 1943. január 12-én az urivi hídfőnél, ahol Scsucsjénél áttörték a magyar arcvonalat. A katonák a dermesztő hideg ellenére egy ideig még tartották állásaikat, majd visszavonultak. A harcokban elesettek, illetve megsebesültek és fogságba esettek száma 125 ezerre tehető.
 
 
Cikk: Szilvás István
Forrás: https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/02/doni-katasztrofa-az-emlekmube-vesett-nevek-orok-mementoul-szolgalnak

Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

XVIII. Mikulás-kupa Egri Honvéd Sportegyesület szervezésében
A 2021. december 04-én megrendezésre kerülő XVIII. Mikulás-kupára folyamatosan lehet még jelentkezni. Szervező és lebonyolító: Egri Honvéd Sportegyesület.
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
2021. 01. 17. Doni Hősök emléktúra, németországi beszámoló
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Egri Honvéd Hagyományőrző Csoport 2021.01.31.
Tartalékosok nyílt kiképzése - Eger TV
Eger egykor igazi katonavárosnak számított. A Dobó István Laktanya 2007-es bezárásáig nagyon sok alakulatnak adott helyet. A 2012-ben indult haderőreformnak köszönhetően azonban ismét vannak katonák a városban.
Lövészetből vizsgázhattak a családi nap résztvevői
19. alkalommal várta Családi napra az érdeklődőket a Magyar Tartalékosok Szövetségének Heves Megyei Szervezete. A Kossuth Zsuzsanna Technikum területén lehetőség volt arra, hogy többféle fegyvert is kipróbáljanak a résztvevők, közülük a legjobbakat..
Családi nap Egerben, 2022. június 18-án
Családi nap Egerben, június 18-án, Kossuth Zsuzsa Középiskola és Kollégium sportpálya.
2022.01.28-29. Emlékmenet képes beszámoló
XXII. DONI HŐSÖK EMLÉKTÚRA Lenkey menetszázad (2022. 01. 27-29.)
Köszöntőlevél – 2021. 10. 04.
Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele október 4-e, a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából.
Doni megemlékezés Szentendrén
2021-ben is megrendezte hagyományos, de idén rendhagyó doni emléktúráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete (MATASZ). A Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra során megemlékezést tartottak ...
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Lenkey menetszázad
XXI. Doni Hősök Emléktúra, Lenkey menetszázad Heves és Pest megyében
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Támogatóink

 nea_me_bga_w.jpg
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2022
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány