Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png


nea_logo.png
Nemzeti Együttműködési Alap
Legfrissebb hírek

A nosztalgia hozta Egerbe a volt honvéd gimnázium diákjait
Írta: mataszheves.hu | 2019. jún. 17. h, 06:34 | MATASZ Heves Megye |

A pöttöm kislány, ­Koós Kincső rövid gondolkodás után árulta csak el a Polányi Petrával és Naszvaldi Csengével közösen választott nevet.

– Pecseki csapat – mondta, miközben versengő társait figyelte.

Petra éppen egy íjjal bajlódott, nehezen tudta kifeszíteni a húrt, a nyílvessző sem állt irányba. Szerencsére az Egri Vitézlő Oskola gyakorlott íjásza, Mosóczy Miklós türelmesen okította a helyes fogásra. A verpeléti lány így esett át a „tűzkeresztségen”, miután egri társaival együtt először vette kezébe a sajátos fegyvert. A három lány azon a családi sportnapon versenyzett, amelyet a MATASZ Heves Megyei Szervezete és az Egri Honvéd Sportegyesület rendezett.


– Csaknem száz résztvevőt regisztráltunk, többségük csapatban vagy egyéni versenyzőként rajthoz is állt – mondta Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a szervezet megyei elnöke.

Az egykori hivatásos katonák, az önkéntes területi és műveleti tartalékosok, a szimpatizáns civilek különböző fegyverekkel tartottak célra, kézigránátot és csatacsillagot dobtak, hogy összemérjék ügyességüket. Ezúttal is beneveztek a versenybe a német partnerszervezet tagjai is, akik ezt megelőzően felkeresték a Hősök temetőjét és a Hősök kertjét, ahol főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a két világháborúban elesett katonaelődök emléke előtt.


Az Unterfranken megyei tartalékosok az idén is meghirdették azt a több sportágat érintő felmérést, amelynek a résztvevői az elvárt szint teljesítése esetén átvehetik majd a Német–Osztrák Olimpiai Bizottság sportjelvényét. Erre most több mint tízen vállalkoztak, s tették próbára magukat az úszástól kedve a futásig bezárólag. Az egyik résztvevő egyedi mezben állt rajthoz: „Azért futok, mert imádom a töltött káposztát” – hirdette a felirat.


– Miután tényleg imádok futni, s nagyon szeretem a töltött káposztát, a barátaim erre az alkalomra megleptek ezzel a pólóval – adta a szöveg magyarázatát Jónás Ádám, aki végül is remekül futott, a kedvenc étele viszont most nem került az asztalra.


Voltak ugyanakkor, akiket a versengés izgalmán kívül a nosztalgia hozott el a Kossuth Zsuzsa középiskola sportpályáira. A Dabasról érkezett Hashimoto Julianna 2003-ban, a Lenkey János Honvéd Gimnázium utolsó évfolyamán végzett.


– Szép emlékeim vannak a diákévekről – mondta, majd a légpisztolyos lőállásba lépett. – Hát, volt már jobb találati arányom is – nézegette később a lőlapját.

Szűcs István viszont a legelsőként indított osztályában tanult. A jelenleg autópálya-rendőrként szolgáló egykori diák most ugyan nem tudott eljönni, de a felesége és a három közül két gyereke, Benedek és Luca képviselte a káli családot. A 12 éves Benedek most első alkalommal jelentkezett a versenyre, egyéni indulóként főként a lövészetet várta. Míg a kétéves Luca elüldögélt a csatacsillag-dobáshoz használt falovon, s nagyokat szaladgált a jókora füves részen, Benedek türelmesen végigjárta a helyszíneket. Komoly lövészként tartotta célra a légpuskát, s eresztett tíz lövedéket a céltáblába. A találatok értékelésekor kiderült, hogy harmincöt köregységet teljesített.


– Lehetett volna jobb is – ingatta szőke fejét a kilyukasztott lőlap láttán.

A családi napon azok is találtak elfoglaltságot maguknak, akik nem neveztek be a versenyre. Akiket érdekeltek a különböző fegyverek, azok a kezükbe vehették, szétszedhették és összerakhatták őket, de részt vehettek például egészségügyi tanácsadáson is. Szinte egész nap egymást érték a kíváncsiskodók az Egri Airsoft Sportegyesület (EASE)„portáján”, ahol fegyverbemutató és lövészet várta a közönséget.


– Szeretnénk népszerűsíteni magunkat, s természetesen minél több fiatalt megnyerni ennek a honvédelmi sportágnak – árulta el a jövetelük fő célját Lovász Zsolt, a tíz éve alakult egyesület elnöke. Mint elmondta, a jelenleg negyvenöt fős tagság rendszeresen szituációs lövészetet, illetve ugyancsak szituációs katonai gyakorlatot tart az eredetihez megszólalásig hasonló fegyverekkel.

 

 _hir_20190601_sportnap_heol.jpg

A káli Szűcs Benedek Isaszegi Péter EASE lövészetvezető irányításával az airsoftpályán
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

 

Oklevél a legjobbaknak
A 18. alkalommal megrendezett családi nap versenyén csapatban csapatban a MATASZ (Eger) gárdája – Liptai Tamás, Garabás László, Zöldi Sándor – volt a legeredményesebb. A családok közül a Soós Zoltán, Suhaj Annamária, Soós Vivien Beáta alkotta csapat lett az első. Férfi egyéniben Garabás László, nőiben Stoff Judit, az ifjúságiaknál Mikes Martin, a gyermekeknél Nagy Márton került az élre.

 

Cikk: Szilvás István

Forrás: https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-nosztalgia-hozta-egerbe-a-volt-honved-gimnazium-diakjait-1760657/

 

Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

Honvéd egyenruhát öltöttek a diákok
A legendás Bem apóról és a kápolnai három hársfáról is szólt a vetélkedő. A város középiskoláit képviselő 3-3 fős csapatok neveztek be arra a történelmi vetélkedőre, amelynek a reformkor, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt ...
A felejtés és az elfojtás ellen
A Bundeswehr Tartalékosai Szövetsége Berlini tartományi csoportja 2019. február 18.
A honvédség és a civilek kapcsolatát erősítették
2016.04.15. Helybeliek tucatjai is futottak az országos váltó Nagykökényestől Felsőtárkányig tartó megyei szakaszán.
Nemzeti emlékhelyet avattak - 2015.10.19.
Nemzeti emlékhely lett az egri vár. A parlament 2014 decemberében szavazott erről, most, a vár napján avatták föl az ezt jelképező sztélét.
Nemzetközi Partnerségi Kapcsolat szeptember 26-29.
Nemzetközi Partnerségi Kapcsolat FRA-GER- HUN 2019. szeptember 26-29.
A nosztalgia hozta Egerbe a volt honvéd gimnázium diákjait
Durrogtak a fegyverek, repült a csatacsillag a tartalékosok szervezete és a honvéd sportegyesület által rendezett családi napon, ahol csaknem mindenki próbára tette magát.
MATASZ Családi Sportnap - Eger TV
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Heves Megyei Szervezete június első hétvégéjén családi sportnapot rendezett. Az érdeklődők testközelből ismerkedhettek meg a különböző fegyvernemekkel és magával a hadsereg működésével is.
Élményeim az első Doni Hősők Emléktúrámon
Huszárné Biczó Magdolna ÖTT. szakaszvezető, a MATASZ PMSZ tagjának élménybeszámolója. Alig pár napja töltöttem ki a jelentkezési lapomat a MATASZ Pest Megyei Szervezetéhez és már a második programon vehetek részt velük.
Dr. Simicskó István köszöntője a Magyar Tartalékosok Napján
Magyar Tartalékosok Napja alkalmából köszöntöm az önkéntes katonai szolgálatot vállaló valamennyi katonát! A Magyar Tartalékosok Szövetsége kezdeményezésére október 4-én köszöntjük tartalékos katonáinkat.
XVII. Doni emlékmenet Heves megyei végrehajtása - képek
XVII. Doni emlékmenet került végrehajtásra 2017. január 26–29-ig Mintegy 80 fővel került végrehajtásra az emlékmenet. A rendezvény különösebb esemény nélkül zajlott le.
Otto Jahrsdörfer-t kitüntették
Otto Jahrsdörfer adományt adott át a MH. Rehabilitációs Intézményének budaőrsön. Október 23. Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vette át.
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2019
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány