Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png


nea_logo.png
Nemzeti Együttműködési Alap
Legfrissebb hírek

A felejtés és az elfojtás ellen
Írta: mataszheves.hu | 2019. márc. 22. p, 08:19 | Egyéb hírek |

A Bundeswehr Tartalékosai Szövetsége Berlini tartományi csoportja

2019. február 18.

A felejtés és az elfojtás ellen

A 2. Világháború magyar drámája a Don kanyarban volt, időben és földrajzilag sem távol a németek sztálingrádi tragédiájától. Az 1943 évi traumára már 19. alkalommal szervezett menettel emlékeztek nemzeti és nemzetközi részvétellel. Már évek óta berlini tartalékosok is részt vesznek azon. A bajtársiasság és a vendégszeretet mellett a lakosság részvétele is jellemzi az eseményt. Egy nemzetközi megnyilvánulás a felejtés és az elhallgatás ellen.

20190313_0218_nemettart_01.jpg


Az észak-keleti magyar tájat Eger környékén a dombok jellemzik. Bor és hőforrások. A téli napsütés a csalogató vidéket vakító fehérré teszi és a menet szinte egy „mese világban” halad. De a majd 40 kilométert hegynek fel, völgynek le a számottevő mínuszokban meg kell szenvedni. Ennek ellenére a 85 résztvevőnek kiváló a hangulata. Fáradhatatlanul tapossák az utat libasorban magyar, német, francia és olasz tartalékosok, aktív katonákkal együtt a következő településig, Markazig. A menetet ott a lakosság várja. A Donnál elesettek emlékművénél történt főhajtás után süteményt, gyümölcslevet és forralt bort kínálnak. Mint mindig érezhető a lakosság szívélyessége. Éppen úgy, mint Abasáron, a borairól ismert településen, ahol a német véderőattasé irodavezetője és a német összekötő tiszt is csatlakozott hozzánk az esti fogadáson. Érezhető a magyarok köszönete, hogy közösen emlékezünk a közös történelmünkre. Úgy tűnik, ami időközben Magyarországon természetesé lett, Németországban még gyakran elfojtott.


20190313_0218_nemettart_02.jpg

„Számomra megtiszteltetés, hogy itt lehetek,”, mondta Bernard LARAILLE, aki Thierry SPEELDOOREN bajtársával, első alkalommal vesz részt a meneten. A két francia tartalékos a Berlini tartományi csoport tagja, akik a Berlinben élő egykori Nyugati Szövetségesek emlékét is gondozzák. A magyarországi Doni Emlékmeneten voltak Franciaországból érkező bajtársak is, akik a francia résztvevők számát gyarapították. A nemzetközi bajtársiasság megélése a 2. világháború sírjai felett.

 

A kommunista uralom idején a háborús traumára való emlékezés, amelynek során 1943-ban tíz nap alatt a Don kanyarban, a Vörös Hadsereg offenzívája következtében a teljes 2. Magyar Hadsereg felmorzsolódott, tiltva volt. 2000 óta több helyen is szervezett téli menettel emlékeznek „a magyarok Sztálingrádjára”. A jövő évben már huszadik alkalommal szervezik majd a Doni emlékmenetet. Lehetőség a berlini bajtársak részére a jövetelükre már most gondolni. Egy nagyobb csoporttal, hogy a fontos és élményekben gazdag meneten méltó részvételt adjanak.

Fordítás: Kovács Imre

 

20190313_0218_nemettart_03.jpg

 

Gegen das Vergessen und Verdrängen

Das ungarische Drama des II. Weltkrieges am Donbogen fand zeitgleich und unweit zur deutschen Tragödie in Stalingrad statt. Zum 19. Mal erinnerten im Januar nationale und internationale Märsche an dieses Trauma von 1943. Seit vielen Jahren nehmen auch Berliner Reservisten daran teil. Neben Kameradschaft und Gastfreundschaft bewegt sie am meisten die breite Anteilnahme aus der Bevölkerung. Ein internationales Zeichen gegen das Vergessen und Verschweigen.


Die Landschaft rund um das nordungarische Eger ist geprägt von Hügeln, Wein und heißen Quellen. Die Wintersonne taucht diese einladende Gegend in ein blendendes Weiß und macht den Marsch fast zu einem „Wintermärchen“. Aber knapp 40 Kilometer bergauf, bergab und deutliche Minusgraden müssen erarbeitet werden. Doch die Stimmung der 85 Teilnehmer ist hervorragend. Unermüdlich bahnt sich die Schlange aus ungarischen, deutschen, französischen und italienischen Reservisten und Rekruten ihren Weg bis zum nächsten Halt im Dörfchen Markaz.

A teljes német nyelvű cikk olvasásához kattintson az alábbi hivatkozásra:

Forrás: https://www.reservistenverband.de/

Fotók: Ralph Erlmeier


Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

Honvéd egyenruhát öltöttek a diákok
A legendás Bem apóról és a kápolnai három hársfáról is szólt a vetélkedő. A város középiskoláit képviselő 3-3 fős csapatok neveztek be arra a történelmi vetélkedőre, amelynek a reformkor, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt ...
A felejtés és az elfojtás ellen
A Bundeswehr Tartalékosai Szövetsége Berlini tartományi csoportja 2019. február 18.
A honvédség és a civilek kapcsolatát erősítették
2016.04.15. Helybeliek tucatjai is futottak az országos váltó Nagykökényestől Felsőtárkányig tartó megyei szakaszán.
Nemzeti emlékhelyet avattak - 2015.10.19.
Nemzeti emlékhely lett az egri vár. A parlament 2014 decemberében szavazott erről, most, a vár napján avatták föl az ezt jelképező sztélét.
Nemzetközi Partnerségi Kapcsolat szeptember 26-29.
Nemzetközi Partnerségi Kapcsolat FRA-GER- HUN 2019. szeptember 26-29.
A nosztalgia hozta Egerbe a volt honvéd gimnázium diákjait
Durrogtak a fegyverek, repült a csatacsillag a tartalékosok szervezete és a honvéd sportegyesület által rendezett családi napon, ahol csaknem mindenki próbára tette magát.
MATASZ Családi Sportnap - Eger TV
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Heves Megyei Szervezete június első hétvégéjén családi sportnapot rendezett. Az érdeklődők testközelből ismerkedhettek meg a különböző fegyvernemekkel és magával a hadsereg működésével is.
Élményeim az első Doni Hősők Emléktúrámon
Huszárné Biczó Magdolna ÖTT. szakaszvezető, a MATASZ PMSZ tagjának élménybeszámolója. Alig pár napja töltöttem ki a jelentkezési lapomat a MATASZ Pest Megyei Szervezetéhez és már a második programon vehetek részt velük.
Dr. Simicskó István köszöntője a Magyar Tartalékosok Napján
Magyar Tartalékosok Napja alkalmából köszöntöm az önkéntes katonai szolgálatot vállaló valamennyi katonát! A Magyar Tartalékosok Szövetsége kezdeményezésére október 4-én köszöntjük tartalékos katonáinkat.
XVII. Doni emlékmenet Heves megyei végrehajtása - képek
XVII. Doni emlékmenet került végrehajtásra 2017. január 26–29-ig Mintegy 80 fővel került végrehajtásra az emlékmenet. A rendezvény különösebb esemény nélkül zajlott le.
Otto Jahrsdörfer-t kitüntették
Otto Jahrsdörfer adományt adott át a MH. Rehabilitációs Intézményének budaőrsön. Október 23. Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vette át.
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2019
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány