Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png


nea_logo.png
Nemzeti Együttműködési Alap
Legfrissebb hírek

Utazás Verdunbe
Írta: mataszheves.hu | 2019. aug. 21. sze, 10:14 | MATASZ Heves Megye |

A MATASZ Heves Megyei Szervezetének néhány tagja pár civillel együtt egy igazán különleges helyre utazhatott 2019. július 17-én. Az úticél a franciaországi Verdun volt, ahol négy napot tölthettünk el egy különleges apropóból, ugyanis a német-francia partnerség 30. évfordulóját ünnepeltük meg együtt a két nemzet tartalékosaival.

20190717_hevesm_001.jpg
 
Verdunről annyit mindenki tudott, hogy az első világháború során egy nagyon véres összeütközés helyszíne volt. Ám az ott töltött idő, a meglátogatott emlékhelyek következtében mindenkiben sokkal árnyaltabbá vált ez a kép.
 
A megérkezés napján a La Main de Messiges-ben tettünk látogatást, ahol részletesen bemutatták a lövészárkokat, beszéltek nekünk az ott használt fegyverekről, stratégiai kérdésekről, a katonák életéről. Igazán mélyen érintett minden látogatót, amikor egy Verdunben harcolt katona dögcéduláját a kezünkbe adták, vagy amikor bepillantottunk a katonák lövészárokban kialakított „pihenőhelyére”, ami a háború borzalmai között az emberi életet jelenthette számukra pár percre.
 
20190717_hevesm_002.jpg
 
Másnap, július 19-én nagyon sok program várt ránk. Meglátogattuk az az Ouvrage de la Falouse-t és a Fort Douaumont-t. Ezek katonai erődítmények, ahol a turista azt is láthatja, hol és hogyan töltötték azok a katonák az idejüket, akik épp nem harcoltak. A douaumont-i erődítményről megtudtunk, hogy a németek gyorsan elfoglalták az első világháborúban és nyolc hónapig a kezükön is maradt. Az idegenvezetőnk beszélt a katonák orvosi ellátásáról, az amputációkról, az embertelen körülményekről. Már az itt látottak is megrendítettek minket, de a douaumont-i osszáriumban látottak még döbbenetesebb hatással voltak ránk.. Az emlékhely építését 1920-ban kezdték, a hivatalos átadásra 1932-ben került sor. Az épület külső részén kis ablakokon keresztül benézve elképzelhetetlen mennyiségű emberi csontot láthat a látogató, kb 130000 ismeretlen francia és német katona csontjait. Nehéz, egyesek számára lehetetlen volt ezt sírás nélkül szemlélni. Főképp ha abba is belegondolunk, hogy nagyrészt 21-24 éves fiatalemberek földi maradványait látjuk.
 
20190717_hevesm_003.jpg
 
Az esti meglepetés volt az utazás „fénypontja” a szervezők szerint. És valóban egyedi, nagyszabású, látványos előadást nézhettünk meg „A lángokból a fényre” címmel. A több mint 250 önkéntes által előadott darab nem csak a háború borzalmait mutatja meg úgy, hogy az egyén, az ember, a család van a középpontban, hanem annak tágabb európai összefüggéseit is az előzményektől a részvevő országok jelenlegi EU-s együttműködéséig Fantasztikus technikai hátérrel, fény és hang effektekkel valósult meg mindez, és a helyszín – egy kőbánya –, csak fokozta az élményt.
 
A Franciaországban töltött harmadik napon a Trottoir temetőben koszorút helyeztek el a francia, német és magyar katonák. Ebben a temetőben nyugszik a verduni csatában meghalt legfiatalabb katona, aki mindössze 16 évet élt. Utunk során megálltunk a Zone Rouge néhány pontján, ami még mindig robbanásveszélyt tartogat a több mint száz éve felhalmozódott lövedékek miatt. A természet sem tudta ennyi idő alatt begyógyítani a háborúban elszenvedett „sebeit”, jól láthatóak a hatalmas bombatölcsérek, lövészárok rendszerek végig a domboldalakban. Délután már ránk fért egy könnyedebb program, a Meuse folyón sétahajózott a csoport, amikor lehetőség volt egy kis kötetlen beszélgetésre a három náció tagjai között. Ez folytatódott az esti közös jubileumi vacsora során, ahol vetítéssel idézték fel a három évtized emlékezetes személyiségeit és momentumait, miközben ízelítőt kaptunk a francia konyhából az ötfogásos menü révén.

20190717_hevesm_004.jpg
 
A négynapos programsorozat záróakkordjaként a francia, német és magyar tartalékos szervezetek vezetői közösen gyújtották meg a kegyelet lángját a „béke oltárán” a douaumont-i osszáriumban és mécsesek gyújtásával emlékeztek a hősökre. Ez a hely vált a francia-német megbékélés szimbólumává, miután itt zajlott le a történelmi Mitterand-Kohl kézfogás 1984. szeptemberében, a Nagy Háború kitörésének 70. évfordulóján.
 
Úgy gondolom, hogy a Verdunben tett látogatás hatására minden résztvevő másként gondol a verduni „vérszivattyúra”, az első világháborúra, de ami ennél is fontosabb, másként gondolkodik a békéről, a barátságról. Biztos vagyok abban, hogy aki egyszer ellátogat oda, sokkal erősebben, nagyobb elszántsággal próbál megtenni mindent azért, hogy olyan borzalmak, amilyenek ott megtörténtek, soha többé ne ismétlődhessenek meg, hogy mindannyian békében, biztonságban élhessünk szeretett kontinensünkön és a világban!
 
20190717_hevesm_005.jpg
 
Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

Oldal:  [1] 2 3 ... 157 158 159
Honvéd egyenruhát öltöttek a diákok
A legendás Bem apóról és a kápolnai három hársfáról is szólt a vetélkedő. A város középiskoláit képviselő 3-3 fős csapatok neveztek be arra a történelmi vetélkedőre, amelynek a reformkor, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt ...
A felejtés és az elfojtás ellen
A Bundeswehr Tartalékosai Szövetsége Berlini tartományi csoportja 2019. február 18.
A honvédség és a civilek kapcsolatát erősítették
2016.04.15. Helybeliek tucatjai is futottak az országos váltó Nagykökényestől Felsőtárkányig tartó megyei szakaszán.
Nemzeti emlékhelyet avattak - 2015.10.19.
Nemzeti emlékhely lett az egri vár. A parlament 2014 decemberében szavazott erről, most, a vár napján avatták föl az ezt jelképező sztélét.
Nemzetközi Partnerségi Kapcsolat szeptember 26-29.
Nemzetközi Partnerségi Kapcsolat FRA-GER- HUN 2019. szeptember 26-29.
A nosztalgia hozta Egerbe a volt honvéd gimnázium diákjait
Durrogtak a fegyverek, repült a csatacsillag a tartalékosok szervezete és a honvéd sportegyesület által rendezett családi napon, ahol csaknem mindenki próbára tette magát.
MATASZ Családi Sportnap - Eger TV
A Magyar Tartalékosok Szövetségének Heves Megyei Szervezete június első hétvégéjén családi sportnapot rendezett. Az érdeklődők testközelből ismerkedhettek meg a különböző fegyvernemekkel és magával a hadsereg működésével is.
Élményeim az első Doni Hősők Emléktúrámon
Huszárné Biczó Magdolna ÖTT. szakaszvezető, a MATASZ PMSZ tagjának élménybeszámolója. Alig pár napja töltöttem ki a jelentkezési lapomat a MATASZ Pest Megyei Szervezetéhez és már a második programon vehetek részt velük.
Dr. Simicskó István köszöntője a Magyar Tartalékosok Napján
Magyar Tartalékosok Napja alkalmából köszöntöm az önkéntes katonai szolgálatot vállaló valamennyi katonát! A Magyar Tartalékosok Szövetsége kezdeményezésére október 4-én köszöntjük tartalékos katonáinkat.
XVII. Doni emlékmenet Heves megyei végrehajtása - képek
XVII. Doni emlékmenet került végrehajtásra 2017. január 26–29-ig Mintegy 80 fővel került végrehajtásra az emlékmenet. A rendezvény különösebb esemény nélkül zajlott le.
Otto Jahrsdörfer-t kitüntették
Otto Jahrsdörfer adományt adott át a MH. Rehabilitációs Intézményének budaőrsön. Október 23. Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vette át.
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2019
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány