Servertime:Kapcsolatok

matasz_logo_.jpg
lenkeys.png
Egri Honvéd SE
hs_logo_180.jpg
 
egri_vitezlo_oskola.png
untenfanken.png

 
Legfrissebb hírek

A régmúlt fegyvereivel ismerkedtek Egerben
Írta: mataszheves.hu | 2019. nov. 06. sze, 07:49 | Egyéb hírek |

A Rákóczi-szabadságharcról szóló vetélkedőre hívták a középiskolásokat.

Háromszáztíz éve halt meg Bottyán János kuruc generális. A Rákóczi-szabadságharc legendás hadvezére 1709 augusztusában még részt vett a gyöngyösi megyegyűlésen, majd a hadjárat során szep­tember 26-án a Tarnaörs melletti táborban érte a halál. Földi maradványait katonai díszpompával Gyöngyösön, a ferencesek templomában helyezték el.

Az évforduló kapcsán invitálta történelmi vetélkedőre a középiskolásokat a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vitézlő Oskola. A vetélkedő témája a Rákóczi-szabadságharc országos és helytörténeti eseménysora volt, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a magyar történelem iránt, s személyes élménnyé tegyék a történelmi múlttal való találkozást.


20191029_heol.jpg

Nem is könnyű a szablyával bánni – állapíthatta meg a Kossuth Zsuzsa szakgimnázium versenyzője

Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap


A versengésben hét csapat mérte össze tudását. A diákok szellemi totót töltöttek ki, majd – Lenkey János, a bajtársi egyesület tagja és Berecz Mátyás történész vezetésével – felelevenítették a szabadságharc főbb mozzanatait, Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós, Bottyán János hazafias tetteit. Katonadalok énekeltek, lövészetben, ágyúgolyódobásban is megmérették magukat. Számos kiállított puska, pisztoly és szablya közül ki kellett választaniuk a szabadságharc idején használt fegyvereket.

A vetélkedőt a Szilágyi Erzsébet gimnázium – Kovács Gréta, Balázs Máté, Kubis Gergő alkotta – csapata nyerte meg, mögöttük a Gárdonyi Géza Gimnázium két gárdája végzett. A díjakat, illetve a résztvevőknek járó okleveleket Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, a MATASZ megyei elnöke adta át.


Cikk: Szilvás István

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-regmult-fegyvereivel-ismerkedtek-egerben-2021115/

Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat |

Tartalékosok nyílt kiképzése - Eger TV
Eger egykor igazi katonavárosnak számított. A Dobó István Laktanya 2007-es bezárásáig nagyon sok alakulatnak adott helyet. A 2012-ben indult haderőreformnak köszönhetően azonban ismét vannak katonák a városban.
A doni hősökről emlékeztek meg Egerben - heol.hu
A doni áttörésnél hősi halált halt honvédek emléktáblájánál tartottak megemlékezést s koszorúzást a Szent Hedvig Kollégium falánál péntek délelőtt.
Elhunyt Dósa Tibor Magyarország Királyi Főszakácsa
Szombaton pár perccel 23 óra előtt, hosszan tartó betegség után tért örök nyugovóra a királyi főszakács. Dósa Tibor 60 évet élt.
A régmúlt fegyvereivel ismerkedtek Egerben
A Rákóczi-szabadságharcról szóló vetélkedőre hívták a középiskolásokat. Háromszáztíz éve halt meg Bottyán János kuruc generális.
XXI. Doni Emléktúra Felhívás
XXI. Doni Emléktúra Felhívás, Heves Megye Lenkey század végrehajtási terv
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!
MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság karácsonyi üdvözlője
MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság karácsonyi üdvözlője
Október 31. gyertyagyújtás 16.00
Hősök temetője, Kisasszony temető Eger
Köszöntőlevél a Tartalékos honvédek napja alkalmából
Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele október 4-e, a Tartalékos honvédek napja alkalmából
Élményeim az első Doni Hősők Emléktúrámon
Huszárné Biczó Magdolna ÖTT. szakaszvezető, a MATASZ PMSZ tagjának élménybeszámolója. Alig pár napja töltöttem ki a jelentkezési lapomat a MATASZ Pest Megyei Szervezetéhez és már a második programon vehetek részt velük.
Dr. Simicskó István köszöntője a Magyar Tartalékosok Napján
Magyar Tartalékosok Napja alkalmából köszöntöm az önkéntes katonai szolgálatot vállaló valamennyi katonát! A Magyar Tartalékosok Szövetsége kezdeményezésére október 4-én köszöntjük tartalékos katonáinkat.
XVII. Doni emlékmenet Heves megyei végrehajtása - képek
XVII. Doni emlékmenet került végrehajtásra 2017. január 26–29-ig Mintegy 80 fővel került végrehajtásra az emlékmenet. A rendezvény különösebb esemény nélkül zajlott le.
  Videók
19. Doni Hősök Emléktúra EGER TV
Kilencven magyar, német, olasz és francia tartalékos, hagyományőrzők, valamit a Wigner katonai iskolásai vettek részt az idei Doni Hősök Emléktúra Heves megyei szakaszán. Az 1943-ban elesett, megsebesült vagy a harcokat túlélt katonákra emlékezve
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
Rendhagyó történelemóra, Gyöngyös TV, 2019.01.24.
XV. Mikulás Kupa Eger, TV Eger
Mikulás kupa: év végi lőverseny a MATASZ-szal - 2018.12.01.
A MATASZ Heves Megyei Szervezete segíti a rászorulókat - 2018.11.30.
Adományokkal érkezett Egerbe a német Bundeswehr Unterfranken Megyei Tartalékosok Szövetsége, ami a MATASZ Heves Megyei Szervezetével fennálló 15 éves partnerségi kapcsolatnak köszönhető. Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett,..
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.© 2012 - 2021
Heves megyei MATASZ - Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány